Αλλαγή λαδιών Ford Fiesta (2008 – 2013)

Αλλαγή λαδιών Ford Fiesta (2008 – 2013)

Αλλαγή λαδιών Ford Fiesta mk6. Βρήκαμε και διαβάσαμε τα εγχειρίδια της Ford και συγκεντρώσαμε τα δεδομένα για εσάς σε έναν εύχρηστο οδηγό. Για να είστε πάντα ένα κλικ κοντά σε ό,τι χρειάζεστε! Διαβάστε παρακάτω για τους πίνακες με τις τιμές χωρητικότητας.

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο;

Υπάρχουν διάφορες μετρήσεις που ξεχωρίζουν ένα λάδι για την καταλληλόλητά του στον κινητήρα μας. Στο προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε ελαφρώς τι σημαίνουν οι προδιαγραφές που βρίσκουμε στη συσκευασία. Η ουσία παραμένει ότι η βασική τους χρήση είναι να “απλώνονται” μέσα στη μηχανή δημιουργώντας ένα λεπτό φιλμ που προστατεύει και διευκολύνει τη λειτουργία όλων των εξαρτημάτων, μεταλλικών και μη. Μια άλλη βασική τους χρήση είναι – όσο περίεργο και αν ακούγεται – είναι να στεγανοποιούν τους θαλάμους από το νερό ψύξης! Ενίοτε ακόμη και το ίδιο το λάδι μπορεί να χρησιμοποιείται στο κύκλωμα για να ψύχει διάφορα μέρη του κινητήρα.

Πώς όμως θα κρατήσουμε αυτή την ιδιότητα – να μας κρατάει στεγανό τον κινητήρα – χωρίς να τον “μπουκώσουμε” και να χάσουμε σε απόδοση; Πως θα ελαττώσουμε τις εσωτερικές τριβές χωρίς να κινδυνέψουμε να κάψουμε κάποιο από τα εξαρτήματά του;

Αλλαγή λαδιών Ford Fiesta – Τι λάδι προτείνει ο κατασκευαστής;

Όπως αναγράφεται και στο εγχειρίδιο χρήσης για Fiesta (2008 – 2013), η Ford προτείνει για τους παρακάτω κινητήρες λάδι τύπου 5w-30 με προδιαγραφές WSS-M2C913-C. Μην ανησυχήσετε όμως εάν δεν δείτε ακριβή κωδικό. Η Ford έχει ανανεώσει αρκετές φορές την φόρμουλα της και σε συνεργασία με την Castrol έχει αναπτύξει ακόμη υψηλότερων προδιαγραφών λάδια που προσφέρουν μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και περισσότερα χιλιόμετρα! Η πιο πρόσφατη εκδοχή έχει κωδικοποιηθεί ως “WSS-M2C913-D”.

Εάν πρόκειται απλά να συμπληρώσετε λάδι και όχι να το αλλάξετε συστήνεται η χρήση του ίδιου (5w-30), όπως είναι φυσικό, λαδιού. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε SAE 5w-40 (εκτός από οχήματα με καύσιμο E85) ή 10w-40 που να πληροί τις προδιαγραφές ACEA A5/B5 (κατά προτίμηση) ή ACEA A3/B3.

Παρόλα αυτά προειδοποιεί για τους τολμηρούς ότι “Η χρήση τέτοιων λαδιών μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη εκκίνηση του κινητήρα, μειωμένη απόδοση του κινητήρα, μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου και υψηλότερες εκπομπές ρύπων.” Καλό θα είναι λοιπόν να μένετε πιστοί στις προδιαγραφές και να χρησιμοποιείτε τις δευτερεύουσες επιλογές μόνο για μικρά συμπληρώματα μεταξύ κανονικών αλλαγών.

Αλλαγή λαδιών Ford Fiesta – Πίνακες Χωρητικότητας

Για τη δική σας διευκόλυνση χωρίσαμε τα στοιχεία με βάση τον κινητήρα. Οι ποσότητες που αναγράφονται στην δεξιά στήλη είναι σε λίτρα.

Κινητήρες βενζίνης

Duratec-16V Sigma 1.25cc

ΈκδοσηΣτοιχείοΧωρητικότητα σε λίτρα
Duratec 1,25 λ.Με φίλτρο λαδιού3,8
Duratec 1,25 λ.Χωρίς φίλτρο λαδιού3,5

Duratec-16V Sigma 1.4cc

ΈκδοσηΣτοιχείοΧωρητικότητα σε λίτρα
Duratec 1,4 λ.Με φίλτρο λαδιού3,8
Duratec 1,4 λ.Χωρίς φίλτρο λαδιού3,5

Duratec-16V Ti-VCT Sigma 1.6cc

ΈκδοσηΣτοιχείοΧωρητικότητα σε λίτρα
Duratec 1,6 λ.Με φίλτρο λαδιού4,0
Duratec 1,6 λ.Χωρίς φίλτρο λαδιού3,8

Κινητήρες πετρελαίου

Duratorq-TDCi DV 1.4cc

ΈκδοσηΣτοιχείοΧωρητικότητα σε λίτρα
Duratorq-TDCi 1,4 λ.Με φίλτρο λαδιού3,8
Duratorq-TDCi 1,4 λ.Χωρίς φίλτρο λαδιού3,4

Duratorq-TDCi DV 1.6cc

ΈκδοσηΣτοιχείοΧωρητικότητα σε λίτρα
Duratorq-TDCi 1,6 λ.Με φίλτρο λαδιού3,9
Duratorq-TDCi 1,6 λ.Χωρίς φίλτρο λαδιού3,5
* Οι πληροφορίες που παρέχονται στο παρών άρθρο προέρχονται από τις επίσημες πηγές που παρέχει η Ford Motor Hellas S.A.I.C.